Trainingstips voor de 40-plusser

Trainingstips voor de 40-plusser

Dat bewegen goed is voor de gezondheid, daar twijfelt niemand aan. Zeker in de huidige, zittende samenleving is bewegen belangrijker dan ooit. Maar naarmate we ouder worden veranderen de behoeften van uw lichaam en reageert het anders op inspanning.

Om maximale gezondheidsvoordelen te behalen, is het daarom verstandig om de training aan te passen aan uw leeftijd en leefsituatie.

Beweegrichtlijnen
De Gezondheidsraad heeft in 2017 beweegrichtlijnen opgesteld voor volwassenen. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op onderzoek naar de gezondheidseffecten van bewegen. Kort samengevat luidt het advies:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten.

Trainingstips voor een veertiger
Zo rond uw veertigste jaar zit u vaak in een van de drukste periodes in uw leven: opgroeiende kinderen, midden in uw carrière en een druk sociaal leven. Zowel thuis als op het werk wordt er veel van u gevraagd en is het balanceren tussen alle activiteiten op het werk, school en sportverenigingen en de sociale contacten met familie en vrienden. We geven u daarom een aantal tips voor een optimale training.

 • Geef prioriteit aan krachttraining!
  Na uw 40e begint u spiermassa te verliezen en gaat de stofwisseling omlaag. Krachttraining helpt om spiermassa op te bouwen, slijtage te voorkomen en uw skelet sterker te maken. Spiermassa is ook erg belangrijk voor uw stofwisseling en maakt het gemakkelijker om op gewicht te blijven.
 • Kies voor cardiotraining
  Cardiotraining is goed voor uw coördinatie en hartslag. Lopen of trainen met sprongen belast het skelet en is goed voor het tegengaan van osteoporose (botontkalking). Heeft u echter problemen met heupen of knieën, kies dan voor wat mildere belasting, zoals fitness.
 • Focus op korte, effectieve training
  Bent u heel druk, kies dan voor korte krachttraining in plaats van een lange duurtraining.
 • Kies voor ontspannende vormen van bewegen in tijden van stress
  Yoga, pilates, tai chi of andere soortgelijke oefeningen helpen uw lichaam soepel te houden maar werken ook ontspannend. Zo beweegt en ontspant u gelijktijdig.

Wilt u meer weten over gezond bewegen? Kijk dan ook eens op de website ‘alles over sport’.

↩ Terug naar alle artikelen

 

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

VitaePro is een uniek voedingssupplement dat al 15 jaar ontwikkeld en verbeterd wordt. Het is in die tijd uitgegroeid tot no. 1 supplement van Scandinavië voor spieren en gewrichten.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u