Starten met hardlopen, hoe doet u dat?

Of u nu een ervaren sporter bent of een beginner, hardlopen is een vorm van bewegen die iedereen kan. Bovendien is deze sport goed voor zowel de conditie als de portemonnee. U heeft alleen een paar goede schoenen nodig. Vervolgens stapt u de voordeur uit en uw training kan beginnen. Spreekt dit u aan? We geven u een aantal tips voor een goede start.

Stel realistische doelen
Realistische doelen stellen is misschien wel het belangrijkste als u begint met hardlopen. Als u te veel in één keer wilt, loopt u het risico uw motivatie snel te verliezen en gaat u als een berg opzien tegen uw volgende training. En dat is niet de bedoeling. Trainen moet leuk zijn! Streef er daarom bijvoorbeeld naar om na 12 weken 30 minuten achter elkaar te rennen in een bepaald tempo. En dat tempo bepaalt uzelf. Soms helpt het om subdoelen te stellen die u gemakkelijk bereikt. Zo blijft u gemotiveerd om ook de volgende training weer te gaan.

Maak van hardlopen een routine
Probeer op vaste dagen te trainen. Hierdoor maakt u automatisch tijd en ruimte in uw agenda en voorkomt u dat uw agenda volgepland staat met andere activiteiten.

Zoek een trainingsmaatje
Hardlopen is zoveel leuker en motiverender als u samen met iemand samen kunt trainen. Daarnaast slaat u ook minder snel een training over omdat u het niet wil verpesten voor de ander. Dus waarom zou u een goede gewoonte niet combineren met gezelligheid?

Beloon uzelf
Als u regelmatig traint, komt de beloning vanzelf. U krijgt namelijk een betere conditie en meer kracht. Maar soms is het goed om u zelf ook even extra te belonen, bijvoorbeeld wanneer u een bepaald doel bereikt heeft. Gun uzelf bijvoorbeeld dan een heerlijke massage of dat mooie hardloopshirtje dat u graag wil hebben.

Leg de lat niet te hoog
Als u eenmaal bent begonnen met trainen, bestaat het gevaar teveel in een keer te willen. Daarbij loopt u het risico dat het niet lukt en verliest u uw motivatie. Luister goed naar uw lichaam en voer de training langzaam op.

Kijk naar online programma’s
Vindt u het moeilijk om te beginnen met hardlopen? Denk dan eerst goed na wat u wilt bereiken. Zoekt u alleen gezelligheid, wilt u een bepaalde afstand kunnen lopen of wilt u sneller rennen? Als u weet wat u wilt, kunt u online verschillende, vaak gratis, trainingsprogramma’s vinden. Deze programma’s helpen bij de start én het uitbreiden van uw training. Kies een programma dat past bij uw ambitieniveau en dat u kan helpen uw doelen te bereiken. Voorbeelden van trainingsprogramma’s vindt u op de website sportzorg.nl.

Zorg voor goede schoenen
Goede schoenen zijn belangrijk tijdens het hardlopen. Hardlopen is namelijk een sport waarbij u uw gewrichten behoorlijk belast. Zorg daarom voor schoenen met een goede demping. Heeft u langere tijd niet gelopen? Laat uw schoenen dan checken bij een goede sportzaak. Na verloop van tijd verliezen schoenen hun dempende werking, ook als ze niet gebruikt worden. Investeer, indien nodig in een paar goede, nieuwe schoenen. Dat helpt blessures voorkomen.

Succes!

↩ Terug naar alle artikelen

 

Duurzaam
Hoogwaardige ingrediënten
Plant extracten

Ervaar VitaePro zelf!

  • Voor spieren & gewrichten*
  • Hoogwaardige ingrediënten
  • Achteraf betalen
  • Automatische Bezorgservice
  • Geen verplichtingen

Nu slechts 9,95
voor de eerste zes weken

Normaal € 38,- Nu € 9,95

Ook interessant voor u