Vitamine C

Vitamine C is misschien wel de meest bekende vitamine. Een andere naam voor vitamine C is ascorbinezuur. U kent vitamine C waarschijnlijk als de weerstandsvitamine. Maar vitamine C heeft meer in zijn mars.

Vitamine C werd in 1930 pas echt ontdekt, maar al in de 16e eeuw kwamen zeelieden erachter dat citrusvruchten en verse groenten hielpen bij de genezing van bepaalde ziekten. Later bleek vitamine C hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Wat doet vitamine C?

Vitamine C is inderdaad een vitamine die uw afweersysteem ondersteunt. Maar deze vitamine zorgt er ook voor dat uw botten sterk blijven en is belangrijk voor de aanmaak van kraakbeen in uw gewrichten.

Daarnaast doet vitamine C nog meer voor uw lichaam:

  • Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen. Vooral ijzer uit plantaardige voeding wordt beter opgenomen als er ook vitamine C aanwezig is.
  • Vitamine C is een antioxidant en helpt gezonde cellen en weefsels te beschermen.
  • Vitamine C helpt energie vrij te maken uit de voeding.
  • Vitamine C draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.
  • Vitamine C speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen.

Vitamine C in onze voeding

Vitamine C hoort bij de groep van wateroplosbare vitamines. Veel planten en dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar de mens kan dit niet. Daarom moet u vitamine C uit uw voeding halen.

Vitamine C komt vooral voor in groenten en fruit. Vooral (rauwe) paprika, kiwi, aardappelen, spruitjes en citrusfruit bevatten veel van deze vitamine.

Vitamine C is gevoelig voor licht, lucht en warmte. Snijd groenten en fruit daarom niet te klein en kook het kort in weinig water. Bewaar groenten en fruit het liefst koel en donker als u het niet direct gebruikt. Zo blijft de meeste vitamine C bewaard.

Dit heeft u dagelijks nodig

Het advies van de Gezondheidsraad voor volwassenen is 75 mg vitamine C per dag. Dit komt overeen met één grote sinaasappel of 1/3 rauwe, rode paprika.

Te veel vitamine C?

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geen bovengrens vastgesteld van de hoeveelheid vitamine C die u dagelijks binnen mag krijgen. Het meeste van een teveel aan vitamine C plast u uit. Als u echter grote hoeveelheden (meer dan 2000 mg per dag) binnenkrijgt, kan dit leiden tot klachten zoals diarree.

↩ Terug naar alle vitamines

↩ Terug naar de kennisbank

 

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u