Vitamine E

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die in uw voeding voorkomen: de tocoferolen. Deze tocoferolen zijn weer onder te verdelen in alfa-, bèta, gamma- of delta- tocoferol. Alfa-tocoferol wordt het beste door cellen in uw lichaam opgenomen en is daarom de belangrijkste vorm van vitamine E.

Vitamine E beschermt uw lichaam tegen schade aan uw cellen, bloedvaten en organen. Maar het beschermt ook voedingsmiddelen tegen aantasting door zuurstof. Daarom wordt vitamine E ook gebruikt als conserveringsmiddel in voeding. 

Wat doet vitamine E?
Vitamine E is, net zoals vitamine C, een antioxidant, een stof die uw lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen de schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsel. Vrije radicalen ontstaan bij een normale stofwisseling, maar ook door roken of bij zonnen.

Vitamine E in onze voeding
Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E. Een goede bron voor vitamine E is zonnebloemolie. Eén eetlepel (10 gram) bevat al bijna de helft van de hoeveelheid die u per dag nodig heeft.

Vitamine E is gevoelig voor warmte. Bij het koken of bakken zal een gedeelte van de vitamine E verloren gaan. Toch blijft er na bereiding nog genoeg vitamine E over om voldoende binnen te krijgen.

Dit heeft u dagelijks nodig
De Gezondheidsraad heeft voor vitamine E geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld omdat daar een zwakke wetenschappelijke onderbouwing voor is. Daarom is er een schatting gemaakt hoeveel u op een dag nodig heeft. Dit noemen we de Adequate Inneming (AI). Voor vitamine E is een adequate inneming vastgesteld van 13 milligram per dag voor volwassen mannen en 11 milligram voor volwassen vrouwen.

Op het etiket van voeding of een supplement wordt vitamine E ook wel eens aangegeven in internationale eenheden (IE of IU). Eén internationale eenheid komt overeen met 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).

Te veel vitamine E?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor vitamine E een bovengrens vastgesteld van 300 milligram/dag. Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als u langere tijd supplementen gebruikt met een hoge dosering. Via uw voeding kunt  u niet te veel vitamine E binnenkrijgen.

↩ Terug naar alle vitamines

↩ Terug naar de kennisbank

 

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u