Vitamine A

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Het is een vetoplosbare vitamine die vooral voorkomt in dierlijke producten. Daarnaast wordt deze vitamine ook vaak toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Worteltjes goed voor de ogen? Dat heeft u ongetwijfeld wel eens gehoord. In worteltjes zit bètacaroteen, een stof die in ons lichaam omgezet kan worden in vitamine A. Vitamine A helpt om goed te kunnen zien, dus worteltjes zijn inderdaad goed voor uw ogen.

Wat doet vitamine A?
Naast het feit dat vitamine A goed is voor onze ogen, is het ook belangrijk voor:

  • het specialiseren van cellen
  • een gezonde huid
  • behoud van een goed ijzergehalte in het bloed
  • een normale werking van het immuunsysteem
  • de functie van slijmvliezen in bijvoorbeeld uw longen en darmen

Vitamine A in onze voeding
Vitamine A komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en ei. Vooral lever en leverproducten zoals leverworst of –kaas zijn rijk aan vitamine A. Dat komt omdat vitamine A wordt opgeslagen in de lever.

Bètacaroteen de voorloper van vitamine A
In plantaardige producten zit vooral bètacaroteen, vooral in wortel, boerenkool, spinazie en andijvie. Maar ook in mango's en mandarijnen zit bètacaroteen. Bètacaroteen zorgt voor de oranje en gele kleur in groenten en fruit. Bètacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, omdat het lichaam bètacaroteen kan omzetten in vitamine A.

Dit heeft u dagelijks nodig
Het advies van de Gezondheidsraad voor volwassen mannen is 800 microgram vitamine A (retinol-eenheden) per dag en 680 microgram voor volwassen vrouwen. Eén boterham belegd met leverworst levert al meer vitamine A dan u dagelijks nodig heeft (1 snee = 1150 microgram).

Te veel vitamine A?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de bovengrens voor vitamine A vastgesteld op 3000 microgram per dag. Dit geldt vooral voor vitamine A uit dierlijke producten. Vitamine A (bètacaroteen) uit plantaardige producten is veiliger, omdat het lichaam niet meer bètacaroteen omzet in vitamine A dan het lichaam nodig heeft.

Bij het gebruik van vitaminesupplementen geldt wel een bovengrens voor bètacaroteen (15 milligram). Vooral voor mensen die roken kunnen grote hoeveelheden bètacaroteen schadelijk zijn.

↩ Terug naar alle vitamines

↩ Terug naar de kennisbank

 

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u