Vitamine K

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine die in twee vormen voorkomt in de natuur, namelijk als vitamine K1 (fylochinone) en vitamine K2 (menachinone). Vitamine K speelt een rol bij de bloedstolling en de botaanmaak.

Vitamine K wordt voor een deel door de bacteriën in de (dikke) darm gemaakt. Meestal is dit echter niet voldoende en moet er ook een gedeelte uit de voeding gehaald worden.

Wat doet vitamine K?
Vitamine K is nodig voor de aanmaak van stollingsfactoren. Dit zijn eiwitten in uw bloed die zorgen voor een goede bloedstolling. Daar komt ook de naam vandaan. De K staat namelijk voor het Duitse woord Koagulation dat bloedstolling betekent. Daarnaast speelt vitamine K een rol bij de aanmaak van uw botten. Samen met vitamine D, zorgt vitamine K voor het transport van calcium (‘kalk’) vanuit het bloed naar de botten. 

Vitamine K in onze voeding
Vitamine K1 komt vooral voor in groene groente zoals spruitjes, broccoli, spinazie, sla en kool. Maar daarnaast komt het ook voor in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, zuivel en brood.

Vitamine K2 wordt voornamelijk door de bacteriën in uw darm aangemaakt. In voeding komt het in kleine hoeveelheden voor in eieren, lever en kaas. Natto - gefermenteerde sojabonen - is een uitzondering. Dit bevat juist veel vitamine K2. 

Dit heeft u dagelijks nodig
De Gezondheidsraad heeft voor vitamine K geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld omdat daar een zwakke wetenschappelijke onderbouwing voor is. Daarom is er een schatting gemaakt hoeveel u op een dag nodig heeft. Dit noemen we de Adequate Inneming (AI). Voor vitamine K is voor volwassenen een adequate inneming vastgesteld van 70 microgram per dag.

Omdat baby’s zelf onvoldoende vitamine K kunnen aanmaken krijgen zij direct na de geboorte een vitamine K supplement.

Te veel vitamine K?
Van vitamine K zijn geen nadelige effecten bekend. Daarom heeft de European Food Safety Authority (EFSA) voor vitamine K geen bovengrens vastgesteld. Omdat vitamine K betrokken is bij de bloedstolling, moet u voorzichtig zijn als u antistollingsmedicijnen gebruikt. Overleg in dat geval altijd met uw arts of apotheker of u een supplement kunt gebruiken.

↩ Terug naar alle vitamines

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u