Vitamine B12

Het vitamine B12 (cobalamine) is een veelzijdige vitamine die onderdeel uitmaakt van het vitamine B-complex. Vitamine B12 speelt op diverse plaatsen in uw lichaam een belangrijke rol en verdient extra aandacht naarmate u ouder wordt.

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine die alleen voorkomt in dierlijke producten. Het is de enige wateroplosbare vitamine die in uw lichaam (lever) opgeslagen wordt.

Wat doet vitamine B12?
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen die zuurstof door uw lichaam vervoeren. Daarnaast zorgt vitamine B12 voor een goede werking van het zenuwstelsel en een goede weerstand. Heeft u weinig energie of bent u moe? Ook dan kan vitamine B12 een handje helpen.

Vitamine B12 in onze voeding
Vitamine B12 kan in verschillende vormen voorkomen. De vorm waar uw lichaam iets aan heeft, komt alleen voor in dierlijke producten. In bijvoorbeeld gedroogd zeewier of algen komt ook vitamine B12 voor, maar deze variant is niet actief en wordt niet goed in uw lichaam opgenomen.

Goede bronnen voor vitamine B12 zijn:

  • Vette vis
  • Rundvlees
  • Kaas
  • Ei 

Dit heeft u dagelijks nodig
Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen 2,8 microgram per dag nodig. Een stukje zalm van 100 gram levert al 25% méér vitamine B12 dan u dagelijks nodig heeft. Twee boterhammen met kaas leveren, net als een schaaltje kwark ongeveer een derde van de hoeveelheid vitamine B12 die u per dag nodig heeft.

Eet u vegetarisch of veganistisch, dan is vitamine B12 een extra aandachtspunt. Eet dan veel plantaardige producten waar vitamine B12 inzit, producten waaraan vitamine B12 is toegevoegd of neem een vitamine B12-supplement.

Te veel vitamine B12?
De kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 is heel klein. Daarom heeft de European Food Safety Authority (EFSA) geen bovengrens vastgesteld.

Vitamine B12 en ouderen
Vitamine B12 wordt op het einde van de dunne darm opgenomen in uw lichaam. Hiervoor moet deze vitamine gebonden zijn aan een eiwit, de zogenaamde intrinsieke factor, die in het maagzuur zit. Bij oudere mensen kan de productie van maagzuur afnemen. Omdat de opname van vitamine B12 bij ouderen hierdoor verstoord kan zijn, is aandacht voor deze vitamine belangrijk naarmate u ouder wordt.

↩ Terug naar alle vitamines

↩ Terug naar de kennisbank

 

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u