Kalium

Kalium is een mineraal dat veel mensen verwarren met calcium. Toch is het heel iets anders.

Kalium is samen met chloride en natrium onder andere betrokken bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam.

Wat doet kalium?
Kalium is een mineraal met een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Het is onder meer betrokken bij de regeling van de bloeddruk. Natrium kan de bloeddruk verhogen en kalium helpt om dit effect tegen te gaan. Het is daarom belangrijk dat deze twee mineralen in balans zijn in uw voeding.

Naast het effect op de bloeddruk speelt kalium ook een rol bij de overdracht van prikkels tussen zenuwcellen en speelt het een rol bij het behoud van soepele spieren.

Kalium in onze voeding
Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, en aardappelen. Maar ook vlees, vis, brood en zuivel zijn goede bronnen. In Nederland halen we het meeste kalium uit vlees, gevolgd door brood, granen, rijst en pasta en groenten.

Dit heeft u dagelijks nodig
De Gezondheidsraad heeft voor volwassenen een adequate inname vastgesteld van 3,5 gram per dag. Een adequate inname is een schatting van de hoeveelheid die u op een dag nodig heeft.

Te veel kalium?
Het is bijna niet mogelijk om te veel kalium binnen te krijgen via uw voeding. Als u te veel kalium binnen krijgt, filteren de nieren dit uit uw bloed en plast u dit uit. Alleen als uw nieren niet goed werken, kan er te veel kalium in uw lichaam ontstaan.

Weetje
In veel landen staat kalium bekend als potassium. Deze naam is afgeleid van het Nederlandse woord pot-as. Vroeger werd kaliumcarbonaat verkregen door het logen van hout. Deze substantie werd vervolgens verhit tot 'as' in een pot. In het Nederlands en sommige andere talen hebben we het echter over kalium, dat weer afgeleid is van het Arabische woord al-qalyah, wat ‘as van planten’ betekent.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u