(ℹ️)  Dit is een informatiepagina.

Koper

Koper is een roodachtig mineraal dat bij de groep van spoorelementen hoort. Het is een veelzijdig mineraal dat bij verschillende processen in uw lichaam betrokken is. Het lichaam bevat ongeveer 80-120 mg koper, waarvan het meeste in uw lever opgeslagen is. Een belangrijke functie van koper is het in stand houden van het kraakbeen en het soepel houden van het bindweefsel in onder andere uw huid.

Wat doet koper?
Maar zoals gezegd is koper een mineraal dat betrokken is bij veel processen. Naast de rol bij het in stand houden van het kraakbeen en het soepel houden van het bindweefsel is koper ook betrokken bij:

  • Het activeren van de natuurlijke energie in uw lichaam
  • een normale pigmentatie van uw huid en haar
  • de ondersteuning van het ijzertransport
  • een normale werking van het immuunsysteem
  • de bescherming van gezonde lichaamscellen
  • de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen

Koper in onze voeding
Koperbronnen in onze voeding zijn brood, orgaanvlees, fruit en groenten. Maar ook schaal- en schelpdieren, noten en cacao bevatten koper.

Dit heeft u dagelijks nodig
Het advies van  de Gezondheidsraad voor de dagelijkse hoeveelheid koper voor volwassen mannen en vrouwen is 0.9 milligram. Een handje ongezouten noten (25 gram) bevat 25% van de hoeveelheid koper die u dagelijks nodig heeft. Maar ook 3 blokjes pure chocolade leveren deze hoeveelheid. Chocolade is misschien niet de meest gezonde bron voor koper, maar wel een hele lekkere.

Te veel koper?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor koper een bovengrens vastgesteld van 5 milligram per dag. Dit is ruim vijf keer zoveel als u dagelijks nodig heeft.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank