Selenium

Seleen of selenium is een spoorelement wat wil zeggen dat uw lichaam het maar in hele kleine hoeveelheden nodig heeft. De hoeveelheid selenium in onze voeding is afhankelijk van de hoeveelheid selenium in de bodem.

Omdat we afhankelijk zijn van de hoeveelheid selenium in de bodem, verschilt de hoeveelheid in het lichaam erg per regio. Zo blijkt uit onderzoek dat in de USA mensen ongeveer twee keer zoveel selenium in het lichaam hebben dan in Nieuw-Zeeland.1

Wat doet selenium?
Selenium is een antioxidant en vangt zo vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan uw cellen en weefsels. Maar selenium doet nog meer, het:

  • houdt uw haren sterk en glanzend
  • is goed voor uw nagels
  • ondersteunt de afweer van uw lichaam
  • zorgt mede voor een normale werking van de schildklier
  • is goed voor de vruchtbaarheid van de man

Selenium in onze voeding
Het seleniumgehalte in uw voeding hangt samen met de hoeveelheid eiwit in de voeding. Goede bronnen zijn daarom voedingsmiddelen die veel eiwit bevatten, zoals schaal- en schelpdieren, vlees en zuivelproducten. De hoeveelheid selenium in plantaardige producten hangt sterk samen met de hoeveelheid selenium in de bodem, maar meestal zit er in fruit en groenten maar weinig selenium. Paranoten daarentegen bevatten vaak grote hoeveelheden selenium.

Dit heeft u dagelijks nodig
Voor seleen heeft de Gezondheidsraad geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld omdat er onvoldoende gegevens hiervoor bekend zijn. Daarom is er een schatting gemaakt. Dit noemen we een adequate inneming (AI). De AI voor selenium voor volwassen mannen en vrouwen is vastgesteld op 70 microgram per dag.

Te veel selenium
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor selenium een bovengrens vastgesteld van 300 microgram per dag. Het is vrijwel onmogelijk om via eten te veel selenium binnen te krijgen. Als u supplementen gebruikt kunt u wel te veel binnenkrijgen.

1. De Henauw, S. et al. (2017), Handboek voeding. Van basisconcepten tot metabolisme. Leuven/Den Haag: Acco.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u