Mineralen en spoorelementen
Mineralen en spoorelementen zijn scheikundige stoffen die uit de ‘dode’ natuur komen. Dit betekent dat planten en dieren ze niet zelf kunnen maken en ze op moeten nemen uit de aarde, het water of de voeding. Dus ook wij mensen moeten deze stoffen uit onze voeding halen.
Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is dat uw lichaam spoorelementen in veel kleinere hoeveelheden nodig heeft. Het is nog niet helemaal duidelijk of uw lichaam echt alle mineralen en spoorelementen via de voeding nodig heeft. Degene die uw lichaam echt nodig heeft, noemen we essentieel. Dit zijn:
Mineralen
Spoorelementen
Wat doen mineralen & spoorelementen?
Mineralen en spoorelementen hebben veel verschillende functies in het lichaam en elk mineraal of spoorelement heeft zijn eigen rol. Voorbeelden hiervan zijn:
- Spelen een rol bij de botaanmaak (calcium, fosfor, magnesium, mangaan, zink)
- Het behoud van soepele spieren (calcium, kalium, magnesium)
- Zorgt mede voor een goede weerstand (ijzer, koper, seleen, zink)
- Helpt energie vrij te maken uit voeding (calcium, fosfor, ijzer, jodium, koper, magnesium, mangaan)
- Speelt een rol bij de prikkeloverdract tussen zenuwcellen (calcium, kalium, koper, magnesium)
- Helpt cellen te beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht (koper, mangaan, seleen, zink)
- Opbouw en behoud van sterke tanden (calcium, fluoride, fosfor, magnesium)
Gezonde en gevarieerde voeding
Met een gezonde en gevarieerde voeding krijgt u alle mineralen en spoorelementen binnen die u elke dag nodig heeft. Wilt u weten wat u dan elke dag moet eten? Kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf geeft aan wat én hoeveel u elke dag moet eten om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. De belangrijkste vuistregels van de Schijf van Vijf zijn:
- Eet veel groente en fruit
- Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en en zilvervliesrijst
- Eet minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
- Eet genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
- Neem dagelijks een handje ongezouten noten
- Kies zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet.
- Drink voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie.
Mineralen, spoorelementen & medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Overleg dan met uw (huis)arts of u extra aandacht moet geven aan de hoeveelheid mineralen of spoorelementen die u nodig heeft. Bepaalde medicijnen kunnen bij langdurig gebruik namelijk invloed hebben op de werking van mineralen of spoorelementen.