Natrium

Natrium is een bestanddeel van (keuken)zout dat vaak in verband wordt gebracht met een hoge bloeddruk. De scheikundige naam voor (keuken)zout is natriumchloride. Een gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Net zoals kalium, is natrium betrokken bij het regelen van de vochtbalans in uw lichaam en zorgt het ook voor een goede prikkeloverdracht tussen zenuwcellen.

Natrium in onze voeding
Van nature komt natrium niet zoveel voor in onze voeding. Toch zit er in heel veel producten natrium. Dat komt omdat er tijdens het productieproces zout wordt toegevoegd. Daarnaast voegen mensen vaak zelf nog zout toe aan het eten. Geschat wordt dat we ongeveer 20% van het zout dat we binnenkrijgen zelf toevoegen aan het eten. De overige 80% wordt door fabrikanten toegevoegd. Niet alleen smaak is een reden om zout toe te voegen. Ook voor de houdbaarheid of de structuur wordt zout toegevoegd aan producten.

Dit heeft u dagelijks nodig
In Nederland is geen dagelijks aanbevolen hoeveelheid vastgesteld voor natrium. Hoeveel u nodig heeft, is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zout die uw lichaam verliest via de urine of zweten en hoe actief u bent.

Te veel natrium?
Het advies van Gezondheidsraad is om niet meer dan zes gram keukenzout per dag te eten. In Nederland krijgt echter bijna 80% van de mensen meer binnen. Gemiddeld eten volwassen mannen in Nederland 8,3 gram zout per dag en vrouwen 6,3 gram.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u