Chloride

Veel mensen denken bij chloride (chloor) aan een schoonmaak- of ontsmettingsmiddel. Maar chloride komt ook voor in onze voeding, vooral in keukenzout.

Chloride zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in uw lichaam. Dit heeft weer effect op uw bloeddruk. Daarnaast komt chloride ook voor in uw maag, namelijk in de vorm van zoutzuur. Dit zoutzuur is nodig bij de vertering van uw voeding en het helpt bacteriën te doden die met het eten in uw maag terechtkomen.

Chloride in onze voeding
De belangrijkste bron van chloride is keukenzout (natriumchloride). Eén gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. Net als natrium, komt chloride dus ook voor in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Aan veel producten wordt immers zout toegevoegd. De reden hiervoor is verschillend. Zout wordt toegevoegd vanwege de smaak, de structuur of de houdbaarheid.

Dit heeft u dagelijks nodig
In Nederland zijn er geen aanbevolen hoeveelheden voor chloride opgesteld. Omdat we in Nederland ruim voldoende zout per dag binnen krijgen is het aannemelijk dat u ook meer dan voldoende chloride binnenkrijgt.

Te veel chloride?
Het advies van Gezondheidsraad is om niet meer dan zes gram keukenzout per dag te eten. Dit komt overeen met ongeveer 3,6 gram chloride. Er zijn geen effecten bekend van een teveel aan chloride.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u