Mangaan

Ooit gehoord van mangaan? Mangaan is een spoorelement dat veel minder bekend is dan bijvoorbeeld ijzer of zink. Toch heeft ook mangaan een belangrijke functie in uw lichaam.

Mangaan is onderdeel van enzymen die betrokken zijn bij het leveren van energie in uw lichaam. Enzymen zijn eiwitten die nodig zijn om deze processen goed te laten verlopen. Op deze manier helpt mangaan om energie vrij te maken uit uw voeding. Daarnaast heeft mangaan nog andere functies:

  • Het is goed voor het kraakbeen
  • Het is belangrijk voor het behoud van sterke botten
  • Het werkt als antioxidant en beschermt gezonde cellen en weefsels in uw lichaam

Mangaan in onze voeding
In veel verschillende voedingsmiddelen zit mangaan. Voorbeelden zijn volkoren producten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Het is niet bekend hoeveel mangaan er precies zit in voedingsmiddelen in Nederland.

Dit heeft u dagelijks nodig
Voor mangaan heeft de Gezondheidsraad een adequate inname (AI) vastgesteld. Dit is een schatting van de hoeveelheid die u per dag nodig heeft. De AI voor volwassen mannen en vrouwen is 3 milligram/dag.

Te veel mangaan?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor mangaan geen maximaal veilige bovengrens vastgesteld. Het Amerikaanse Institute of Medicine heeft wel een veilige bovengrens voor volwassenen vastgesteld, namelijk 11 milligram mangaan per dag.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u