IJzer

Werd het vroeger ook wel eens tegen u gezegd: ‘Van ijzer word je sterk, net zoals Popeye’? Dat is helaas een broodje aap verhaal. Van ijzer wordt u namelijk niet sterk, maar het draagt wel bij aan uw fitheid.

IJzer is onderdeel van hemoglobine, de rode kleurstof in uw bloed. Hemoglobine zit in rode bloedcellen die zorgen voor het transport van zuurstof van uw longen naar de rest van uw lichaam. Daarnaast helpt ijzer om energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten en helpt het vermoeidheid te verminderen. Bovendien zorgt ijzer ook voor een goede weerstand. Een belangrijke voedingsstof dus!

IJzer in onze voeding
IJzer komt in twee vormen voor in uw voeding, namelijk als heemijzer en als non-heemijzer.

Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. In rund- of lamsvlees zit meer ijzer dan in varkensvlees of kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige voeding. Brood, granen, rijst en pasta leveren het meeste ijzer in de Nederlandse voeding (25,7%), gevolgd door vlees(waren) (16.1%).

Heemijzer wordt door uw lichaam beter opgenomen dan non-heemijzer. Eet u vegetarisch, let dan extra op uw ijzerinname. Eet of drink bij elke maaltijd iets waar vitamine C inzit, zoals paprika, kiwi of sinaasappelsap. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat het non-heemijzer beter wordt opgenomen in uw lichaam.

Dit heeft u dagelijks nodig
De Gezondheidsraad heeft de volgende aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld:

  • Volwassen mannen: 11 milligram/dag
  • Volwassen vrouwen (18-50 jaar): 16 milligram/dag
  • Volwassen vrouwen (ouder dan 50 jaar): 11 milligram/dag

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een hogere behoefte aan ijzer omdat ze bloed verliezen tijdens de menstruatie.

Uit onderzoek blijkt dat de inname van ijzer uit voeding in Nederland aan de lage kant is: gemiddeld 10 mg per dag.

Te veel ijzer?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor ijzer geen maximaal veilige bovengrens vastgesteld.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u