Fosfor

Misschien kent u fosfor als het brandbare deel van de lucifer. Maar ook in voeding komt fosfor voor in de vorm van fosfaat. Uw lichaam heeft het onder andere nodig voor uw botten.

De naam fosfor komt van het Griekse woord phosphoros, dat ‘lichtdrager’ betekent. In pure vorm is fosfor namelijk een zeer brandbare stof. Uw lichaam heeft fosfor in kleine hoeveelheden nodig.

Wat doet fosfor?
Fosfor zorgt er samen met calcium voor dat uw botten en tanden sterk blijven.  Voor kinderen is het nodig voor een normale groei van het skelet. Daarnaast helpt fosfor ook om energie vrij te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten.

Fosfor in onze voeding
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat zuivel de belangrijkste bron is voor fosfor in de Nederlandse voeding. Daarna volgen de productgroepen brood, granen, rijst en pasta en vlees. Ook in andere producten komt fosfor voor, maar in veel kleinere hoeveelheden.

Dit heeft u dagelijks nodig
Er is weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar naar de hoeveelheid fosfor die het menselijk lichaam dagelijks nodig heeft. Daarom heeft de Gezondheidsraad een schatting hiervoor gemaakt. Dit noemen we een Adequate Inneming (AI). De AI voor fosfor voor volwassen mannen en vrouwen is vastgesteld op 550 milligram per dag.

Te veel fosfor?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geen bovengrens vastgesteld voor fosfor. Uit onderzoek van de EFSA blijkt wel dat mensen hoeveelheden tot 3 gram fosfor per dag goed verdragen.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u