Vitamine B12: de energievitamine

Vitamine B12 is een vitamine met verschillende functies in uw lichaam. Het is betrokken bij een goede werking van het immuunsysteem, draagt bij aan een heldere geest, helpt bij de vorming van rode bloedcellen die zuurstof transporteren door uw lichaam en ondersteunt het energieniveau.

Vitamine B12 levert zelf geen energie, maar is betrokken bij de citroenzuurcyclus. De citroenzuurcyclus is het proces in uw lichaam, waarbij energie wordt vrijgemaakt uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Deze energie gebruikt uw lichaam onder andere voor uw spijsvertering, bewegen, groei of het vervangen van lichaamscellen. Vitamine B12 speelt dus een indirecte, maar wel belangrijke rol bij de energievoorziening van uw lichaam.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten
Omdat vitamine B12 een rol speelt bij het vrijmaken van de energie die uw lichaam nodig heeft, is het dus belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten, zoals vis, vlees, melk(producten) en eieren. In sommige algen en zeewieren komt ook vitamine B12 voor, maar deze variant is niet actief en wordt niet goed door het lichaam opgenomen.

Krijgen we voldoende vitamine B12 binnen in Nederland?
Uit onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat we per dag gemiddeld 4,2 microgram vitamine B12 uit voeding binnenkrijgen. Daarmee krijgen we genoeg binnen via onze voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2,8 microgram per dag. Als u gezond eet is het niet nodig een supplement te slikken. Eet u echter veganistisch dan is het wél verstandig om een vitamine B12-supplement te slikken of producten te eten waaraan vitamine B12 is toegevoegd.

Ouderen en vitamine B12
Om vitamine B12 goed op te nemen in het lichaam, moet het in de maag vrijgemaakt worden uit eiwitten. Hiervoor zijn maagzuur en pepsine (een enzym) nodig. Bij oudere mensen kan de productie van maagzuur afnemen, waardoor vitamine B12 minder goed opgenomen wordt. Ouderen hebben daardoor vaker een vitamine B12-tekort, wat kan leiden tot een slap en moe gevoel. Bent u langdurig moe dan is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

↩ Terug naar alle artikelen

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

VitaePro is een uniek voedingssupplement dat al 15 jaar ontwikkeld en verbeterd wordt. Het is in die tijd uitgegroeid tot no. 1 supplement van Scandinavië voor spieren en gewrichten.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u