Metabolisme en energieverbruik

Metabolisme is een moeilijk woord voor stofwisseling. Het is het proces waarbij uw lichaam voeding omzet in energie, bouwstoffen aanvoert en afvalstoffen afvoert. Het woord metabolisme komt van het Griekse woord ‘metabolismos’ wat ‘verandering’ of ‘omzetting’ betekent.

Metabolisme lijkt veel op wat er gebeurt tijdens de spijsvertering, daardoor worden deze termen nog wel een door elkaar gehaald. Het grote verschil is dat de spijsvertering plaatsvindt in uw maag-darmkanaal: het fijnmaken en verteren van voeding zodat het kan worden opgenomen in uw bloed. Metabolisme is het proces dat pas begint zodra de voeding verteerd is.

Energie en voeding
De belangrijkste reden waarom u eet is om voldoende energie te hebben om goed te kunnen functioneren. Daarnaast bevat voeding ook bouw- en regelstoffen voor uw lichaam, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Koolhydraten, vetten en eiwitten leveren de energie die u dagelijks nodig heeft. De Gezondheidsraad adviseert om de meeste energie te halen uit koolhydraten (40-70%), gevolgd door vet (20-40%) en eiwit (10-25%).

Metabolisme en energie
Nu vraagt u zich misschien af hoeveel energie u op een dag nodig heeft. Hoewel dit heel erg verschilt van persoon tot persoon, is de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van een volwassen vrouw 1800-2100 kilocalorieën (kcal) en die van een man 2200-2600 kcal. Door te bewegen kunt u uw energieverbruik verhogen.

Het grootste deel van de energie die u dagelijks nodig heeft wordt gebruikt voor het onderhouden van lichaamsfuncties zoals de ademhaling, bloedcirculatie en het regelen van uw lichaamstemperatuur ( 60-80% ). Deze functies maken allemaal deel uit van het metabolisme en noemen we het basismetabolisme. De rest van de energie wordt besteed aan beweging, vertering en opname van voedingsstoffen. Bij kinderen wordt energie ook gebruikt voor groei.

Ouder worden? Tragere stofwisseling
Uw metabolisme wordt beïnvloed door een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht en lichaamssamenstelling. Naarmate u ouder wordt, zal uw metabolisme trager worden. Dit komt onder andere door veranderingen in uw hormoonhuishouding en het verlies van spiermassa. Maar ook slechte eetgewoonten of weinig lichaamsbeweging kunnen ook uw metabolisme vertragen.

Als u ouder wordt neemt de behoefte aan energie af, maar de behoefte aan voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen blijft. Daarom is het belangrijk om, naarmate u ouder wordt, minder te eten, maar er wel voor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het energieverbruik verhogen door te sporten
De energie die uw lichaam nodig heeft voor uw basismetabolisme kunt u niet beïnvloeden, maar u kunt uw energieverbruik wel verhogen door te bewegen. De hoeveelheid energie die wordt gebruikt voor lichaamsbeweging verschilt aanzienlijk van persoon tot persoon en hangt onder meer af van uw leeftijd, gewicht, type training, tempo van training en het vermogen (hartslag). De belasting en de duur van de training zijn ook van invloed op de hoeveelheid verbrande calorieën. Spiermassa is actiever weefsel dan vetweefsel, dus ook uw lichaamssamenstelling speelt een rol bij het energieverbruik.

Energiebalans
Als uw energieopname gelijk is aan het verbruik dan bent u in energiebalans. Als u echter meer energie binnenkrijgt dan u verbruikt, wordt deze extra energie als vet opgeslagen in uw lichaam. Vooral voor volwassenen is het belangrijk om in energiebalans te zijn. Krijgt u meer energie binnen dan u verbruikt, dan zal uw gewicht toenemen.

Gezond gewicht
Ook als u ouder wordt is het belangrijk uw gewicht in de gaten te houden en te zorgen voor een gezond gewicht. Om een idee te krijgen of u een gezond gewicht heeft kunt u uw body mass index (BMI) berekenen. Dit doet u door uw gewicht (kg) te delen door uw lengte (in meters) in het kwadraat = kg / m2.  Dus stel: u bent een man van 1,85 meter met een gewicht van 78 kg, dan is uw BMI 78/1,85*1,85 = 22.8.

De body mass index van een persoon met een normaal gewicht ligt tussen 18,5-24,9.

↩ Terug naar alle artikelen

 

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u