Energiek met goede voeding

Energiek met goede voeding!

Bent u voortdurend moe en weet u soms niet hoe u de dag doorkomt? Vermoeidheid kan veroorzaakt worden door slechte voeding. Gelukkig kunt u daar iets aan doen! Naast voldoende slaap en lichaamsbeweging, kan het kiezen voor gezonde voeding helpen. We leggen uit hoe dit precies zit.

Uw lichaam heeft energie en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Eet u te weinig of krijgt u niet genoeg voedingsstoffen binnen, dan wordt u er niet fitter op. Een gezond voedingspatroon is dus belangrijk.

Groenten zijn een belangrijk onderdeel van gezonde voeding. Ze zorgen niet alleen voor veel vitamines, mineralen en vezels, maar zorgen er ook voor dat uw maaltijd niet te zwaar is. Als een maaltijd te zwaar op de maag ligt, bestaat de kans dat u na het eten weer neerploft op de bank. Een lichte maaltijd zorgt ervoor dat u zich fitter voelt, en gemakkelijker beweegt. En beweging helpt weer om beter te slapen. Eet u ’s avonds uw warme maaltijd, dan zorgt een lichte maaltijd er ook voor dat u lekkerder en beter slaapt. Want wie ligt er nu lekker in bed, met een steen op zijn maag?

Zorg voor voldoende vocht
Vermoeidheid kan ook een teken zijn van (beginnende) uitdroging. Zorg er daarom voor dat u genoeg drinkt. Kies bij voorkeur voor water, (gefilterde) koffie of thee. U drinkt genoeg als u elke dag ongeveer anderhalve tot twee liter vocht binnenkrijgt.

Laat uw bloedsuikerspiegel niet te laag worden
Een goede start van de dag begint met een gezond ontbijt. Als uw bloedsuikerspiegel 's ochtends laag blijft of juist te hoog wordt, heeft dit de hele dag invloed op uw bloedsuikerspiegel. Een goed ontbijt en regelmatig eten houden uw bloedsuikerspiegel in bedwang en voorkomt dat u ‘zoete trek’ krijgt. Daarnaast is het verstandig om altijd een gezonde snack bij de hand te hebben, voor als u trek krijgt. Fruit, een handje noten of roggebrood zijn gezonde snacks en kunnen vermoeidheid in de middag voorkomen.

Kies tijdens de maaltijd ook bij voorkeur voor volkorenproducten. Deze bevatten veel vezels en voedingsstoffen en verhogen langzaam de bloedsuikerspiegel, waardoor u langer een verzadigd gevoel houdt. Vermijd witbrood, witte pasta en zoete lekkernijen. Deze geven misschien wel even wat extra energie, maar de bloedsuikerspiegel zal daarna weer snel dalen waardoor de vermoeidheid weer toeslaat.

Let op genoeg ijzer
IJzer is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van de rode bloedcellen die zorgen voor het zuurstoftransport in uw lichaam. Vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een verhoogde behoefte aan ijzer omdat ze tijdens de menstruatie bloed, en dus rode bloedcellen en ijzer, verliezen. Een langdurig tekort aan ijzer kan vermoeidheid veroorzaken. Goede ijzerbronnen in de voeding zijn vlees, groene groenten en brood.

Eet twee stukken fruit per dag
Fruit is niet alleen lekker, het zijn ook echte vitaminebommen. Daarbij maakt het niet uit welk fruit u eet, als u maar varieert. Een tijdje was er volop aandacht voor zogenaamde ‘superbessen’, zoals goij- en acaibessen, maar ander fruit zoals bosbessen, frambozen of aardbeien zijn goedkoper en net zo gezond. Citrusvruchten en kiwi’s bevatten veel vitamine C dat helpt bij de ijzeropname uit plantaardige producten. Zo draagt vitamine C weer een steentje bij aan het verminderen van vermoeidheid. 

Geniet van chocolade
Deze zag u misschien niet aankomen, maar chocolade bevat magnesium dat bijdraagt en extra energie bij vermoeidheid. Kies bij voorkeur voor pure chocolade. Chocolade heeft misschien niet het grootste effect op uw vermoeidheid, maar het is wel lekker! En af en toe genieten van een klein stukje chocolade, kan ook geen kwaad.

↩ Terug naar alle artikelen

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

VitaePro is een uniek voedingssupplement dat al 15 jaar ontwikkeld en verbeterd wordt. Het is in die tijd uitgegroeid tot no. 1 supplement van Scandinavië voor spieren en gewrichten.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u