Jodium

Jodium is een spoorelement dat onderdeel uitmaakt van uw schildklierhormonen. De schildklier zit in uw hals, vlak onder het strottenhoofd.

De hormonen die deze klier aanmaakt stimuleren de lichaamscellen van verschillende organen om meer energie te gebruiken. Hierdoor gaat bijvoorbeeld de hartslag omhoog, stijgt de lichaamstemperatuur en gaat het spijsverteringsstelsel harder werken.

Wat doet jodium?
Naast de belangrijke rol die jodium heeft bij uw energiehuishouding, heeft het nog meer functies:

  • Het is goed voor de concentratie
  • Het is belangrijk voor een normale groei bij kinderen
  • Het helpt bij het gezond houden van de huid
  • Het ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel.

Jodium in onze voeding
Van nature komt jodium voor in (zee)water en aarde. Planten en dieren die hier hun voeding uit halen, bevatten daardoor ook jodium. Het meeste jodium zit in schaal- en schelpdieren, zeewier en zeevis. Zeezout daarentegen bevat nauwelijks tot geen jodium. Andere producten waar ook jodium in voorkomt (weliswaar in veel mindere mate) zijn eieren en zuivel.

Omdat in de Nederlandse voeding weinig jodium voorkomt, mag aan producten zoals brood, vleeswaren of keukenzout extra jodium worden toegevoegd. Het is daarom goed om op het etiket van deze producten te kijken of en hoeveel jodium erin zit.

In de Nederlandse voeding is de groep ‘brood, granen, pasta, rijst’ de belangrijkste leverancier van jodium. Deze groep zorgt voor bijna de helft van de hoeveelheid jodium die we per dag binnenkrijgen. Zuivel is met ruim 25% de op één na grootste leverancier.

Dit heeft u dagelijks nodig
De Gezondheidsraad heeft voor volwassenen voor jodium een adequate inname vastgesteld van 150 microgram per dag. Een adequate inname is een schatting van de hoeveelheid die u op een dag nodig heeft. Eén portie kabeljauw (100 gram) is goed voor gemiddeld 240 microgram jodium

Te veel jodium?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor jodium een bovengrens vastgesteld van 600 microgram per dag.

↩ Terug naar alle mineralen & spoorelementen

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u