Gezond leven? Zo maakt u een goede start

Gezond eten, genoeg beweging en voldoende slaap zijn goede en gezonde gewoonten. Elk onderdeel is belangrijk, maar samen vormen ze de sleutel tot een gezond leven.

Als u gezonder wil worden en meer wil bewegen, heeft u geen moeilijke trainingsprogramma's of dieetplannen nodig. We geven u een aantal eenvoudige voedingstips, gebaseerd op de Schijf van Vijf, om de eerste stappen naar een gezonder leefpatroon te zetten. Probeer van deze tips een gewoonte te maken. Zodra dit gelukt is, kunt u verdere stappen zetten in een gezondere levensstijl.

In kleine stapjes naar een gezondere levensstijl

 • Stel realistische doelen. Als u uw doelen te hoog stelt, is het moeilijker de goede voornemens vol te houden en valt u eerder terug in oude gewoonten.
 • Kies voor vis of wit vlees. Kalkoen of kip is mager, lekker en veelzijdig. Het is ook een goede bron van ijzer dat mede zorgt voor een goede afweer en helpt bij vermoeidheid. Vis bevat veel omega 3-vetzuren, vitamine D, jodium, selenium en fosfor. In tegenstelling tot vlees bevat vis weinig ongezond verzadigd vet en cholesterol.
 • Eet meer fruit en groenten. Eet elke dag minstens 2 stukken fruit en 250 gram groenten. Het zijn goede bronnen van voedingsvezels, foliumzuur (vitamine B11), vitamine C en vitamine E en bèta-caroteen (voorloper van vitamine A). De meeste mensen eten te weinig groenten en fruit. Gemiddeld eten Nederlands 113 gram fruit per dag en 131 gram groenten. Probeer daarom bij elke maaltijd wat groenten te eten. Vervang bijvoorbeeld de helft van het gehakt in de pastasaus door geraspte wortel of eet een kop tomaten- of groentesoep als lunch.
 • Kies bij voorkeur voor onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten. Door verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet verkleint u het risico op hart- en vaatziekten. Vermijd boter, harde margarines, palmolie en kokosolie en kies in plaats daarvoor voor halvarine, vloeibare boter of olie. Eet bij voorkeur mager vlees en verminder het eten van bewerkt vlees, zoals vleeswaren, worst of gemarineerd vlees. Dit helpt om een ​​normaal cholesterolgehalte in het lichaam te behouden.
 • Let op suiker. Een hoge inname van suiker verhoogt het risico op gewichtstoename en een slechtere tandgezondheid. Frisdranken, sappen, zoete koekjes, gebak, chocolade en snoep zijn de grootste bronnen van toegevoegde suikers in de voeding. Ze voegen veel suiker en energie toe, maar weinig vitamines en mineralen.
 • Zorg voor voldoende rust en slaap. Voldoende slaap versterkt het immuunsysteem en reguleert de aanmaak van het hormoon leptine, dat zorgt voor een verzadigd (vol) gevoel.
 • Wees lichamelijk actief! Uw lichaam is niet gemaakt om urenlang stil te zitten. De meeste mensen zijn gelukkiger als ze bewegen. Bovendien neemt uw metabolisme (stofwisseling) toe, en verkleint u de kans op overgewicht. Bent u erg druk en schiet sporten en soms bij in? Zoek de beweging dan in de kleinere dingen, neem de trap in plaats van de lift, neem wat vaker de fiets in plaats van de auto of maak een wandeling tijdens de lunch.

↩ Terug naar alle artikelen

Duurzaam
Hoogwaardige ingrediënten
Plant extracten

Ervaar VitaePro zelf!

 • Voor spieren & gewrichten*
 • Hoogwaardige ingrediënten
 • Achteraf betalen
 • Automatische Bezorgservice
 • Geen verplichtingen

Nu slechts 9,95
voor de eerste zes weken

Normaal € 38,- Nu € 9,95