Immuunsysteem

Het immuunsysteem is het afweersysteem van uw lichaam tegen schadelijke micro-organismen zoals schimmels, bacteriën, parasieten en virussen.

Het immuunsysteem is complex en bestaat uit stoffen die micro-organismen remmen of doden. Daarnaast bevat het immuunsysteem bloedcellen (immuuncellen) die gespecialiseerd zijn en met elkaar communiceren.

De huid en de slijmvliezen beschermen het lichaam tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Het lichaam verdedigt zichzelf ook ‘chemisch’ door bacteriën te doden via verschillende stoffen in de slijmvliezen en andere lichaamsvloeistoffen (bijvoorbeeld maagzuur). In het lichaam - dat wil zeggen in alle weefsels en organen, maar ook in het bloed - zitten verschillende cellen van het immuunsysteem, elk met zijn eigen kenmerken en functies.

Aangeboren of aangeleerde immuniteit
Het immuunsysteem bestaat uit aangeboren immuniteit en aangeleerde immuniteit. Het aangeboren immuunsysteem is zeer efficiënt en complex. Het verdedigt het lichaam tegen verschillende micro-organismen en werkt vanaf de geboorte. De aangeleerde immuniteit werkt bij de geboorte nog niet volledig. Deze vorm van immuniteit ontwikkelt zich door de jaren heen.

Het immuunsysteem blijft zich ontwikkelen
Het aangeboren immuunsysteem is de eerste 'verdedigingslinie' van het lichaam. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan micro-organismen, komt het immuunsysteem direct in actie, zodat de aanvallers kunnen worden gestopt voordat ze tijd hebben schade aan te richten in uw lichaam. Het aangeboren afweersysteem moet het hardste werken. Het aangeleerde immuunsysteem komt namelijk pas in actie als het aangeboren systeem overbelast is. Dit aangeleerde immuunsysteem heeft echter op zijn beurt een zeer goed geheugen. Hierdoor kan het aanvallers die eerder in uw lichaam waren snel herkennen en aanpakken.

Weerstand en voeding
Door gezond te eten, genoeg te slapen en regelmatig te bewegen houdt u uw immuunsysteem in een zo goed mogelijke conditie. Met een goede weerstand is uw lichaam beter in staat om aanvallen van buitenaf te lijf te gaan.

Van verschillende voedingsstoffen is aangetoond dat ze mede voor een goede weerstand zorgen. Dit zijn:

Als u eet volgens de Schijf van Vijf krijgt u voldoende van deze voedingsstoffen binnen en ondersteunt u uw immuunsysteem zo goed mogelijk.

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u