Vitamine E

Vitamine E is, net zoals vitamine C, een antioxidant, een stof die uw lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan bij een normale stofwisseling, maar ook door roken of bij zonnen.

Vitamine E in onze voeding
Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E. Een goede bron voor vitamine E is zonnebloemolie. Eén eetlepel (10 gram) bevat al bijna de helft van de hoeveelheid die u per dag nodig heeft.

Vitamine E is gevoelig voor warmte. Bij het koken of bakken zal een gedeelte van de vitamine E verloren gaan. Toch blijft er na bereiding nog genoeg vitamine E over om voldoende binnen te krijgen.

Dit heeft u dagelijks nodig uit uw voeding
De Gezondheidsraad heeft voor vitamine E geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld omdat daar een zwakke wetenschappelijke onderbouwing voor is. Daarom is er een schatting gemaakt hoeveel u op een dag nodig heeft uit uw voeding. Dit noemen we de Adequate Inneming (AI). Voor vitamine E is een adequate inneming vastgesteld van 13 milligram per dag voor volwassen mannen en 11 milligram voor volwassen vrouwen.

Op het etiket van voedingsmiddelen wordt vitamine E ook wel eens aangegeven in internationale eenheden (IE of IU). Eén internationale eenheid komt overeen met 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).

Te veel vitamine E?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft voor vitamine E een bovengrens vastgesteld van 300 milligram/dag. Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als u langere tijd supplementen gebruikt met een hoge dosering. Via uw voeding kunt u niet te veel vitamine E binnenkrijgen.

↩ Terug naar alle vitamines

↩ Terug naar de kennisbank