Vitamine C is misschien wel de meest bekende vitamine. Een andere naam voor vitamine C is ascorbinezuur. U kent vitamine C waarschijnlijk als de weerstandsvitamine. Maar vitamine C heeft meer in zijn mars.
Vitamine C werd in 1930 pas echt ontdekt, maar al in de 16e eeuw kwamen zeelieden erachter dat citrusvruchten en verse groenten een positief effect hadden op de gezondheid. Later bleek vitamine C hiervoor verantwoordelijk te zijn.
Wat doet vitamine C?
Vitamine C is inderdaad een vitamine die uw afweersysteem ondersteunt. Maar deze vitamine zorgt ook voor het behoud van sterke botten en speelt een rol bij de aanmaak van kraakbeen in uw gewrichten.
Daarnaast doet vitamine C nog meer voor uw lichaam:
Vitamine C in onze voeding
Vitamine C hoort bij de groep van wateroplosbare vitamines. Veel planten en dieren kunnen zelf vitamine C aanmaken, maar de mens kan dit niet. Daarom moet u vitamine C uit uw voeding halen.
Vitamine C komt vooral voor in groenten en fruit. Vooral (rauwe) paprika, kiwi, aardappelen, spruitjes en citrusfruit bevatten veel van deze vitamine.
Vitamine C is gevoelig voor licht, lucht en warmte. Snijd groenten en fruit daarom niet te klein en kook het kort in weinig water. Bewaar groenten en fruit het liefst koel en donker als u het niet direct gebruikt. Zo blijft de meeste vitamine C bewaard.
Dit heeft u dagelijks nodig uit uw voeding
Het advies van de Gezondheidsraad voor volwassenen is 75 mg vitamine C per dag. Dit komt overeen met één grote sinaasappel of 1/3 rauwe, rode paprika.
Te veel vitamine C?
De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geen bovengrens vastgesteld van de hoeveelheid vitamine C die u dagelijks binnen mag krijgen. Het meeste van een teveel aan vitamine C plast u uit.