Polyfenolen

Polyfenolen zijn chemische stoffen die voorkomen in planten. Polyfenolen is dus een verzamelnaam van een groep stoffen en worden ook wel bioactieve stoffen genoemd.

Bioactieve stoffen hebben een specifiek werking in het lichaam, vaak hebben deze stoffen een gunstig effect op de gezondheid. Bioactieve stoffen hoeft u niet persé via de voeding binnen te krijgen. Andere voedingsstoffen kunnen namelijk een vergelijkbare werking hebben in uw lichaam. Voor polyfenolen zijn dan ook geen aanbevolen hoeveelheden vastgesteld, zoals bijvoorbeeld wel het geval is voor vitamines en mineralen

Tanninen, ligninen en flavonoïden

Polyfenolen kunnen onderverdeeld worden in tanninen, ligninen en flavonoïden. Tanninen hebben invloed op de smaak, kleur en structuur van bijvoorbeeld wijn of thee. Maar ook in hout zitten tanninen. Tannine geeft vooral aan rode wijn een karakteristieke smaak. Lignine komt vooral voor in hout en zorgt er onder andere voor dat hout sterk wordt. Flavonoïden dragen, net zoals tanninen, bij aan de smaak van voedingsmiddelen.

Polyfenolen in voeding

In voeding komen polyfenolen vooral voor in schillen van groente en fruit. Belangrijke bronnen zijn druiven, bessen, olijven, cacao, pinda’s, thee en wijn. Tannine en flavonoïden hebben bijvoorbeeld veel invloed op de kleur en de smaak van rode wijn.

Veel groenten en fruit worden zonder schil gegeten en daarmee gaat ook een deel van de polyfenolen verloren. Toch worden de stoffen uit de schil vaak wel nog gebruikt, denk aan druivensap of olijfolie.

Wat doen polyfenolen?

Polyfenolen zijn antioxidanten en helpen cellen in uw lichaam beschermen tegen schade door bijvoorbeeld zonlicht of luchtvervuiling. Polyfenolen zouden mogelijk een positief effect kunnen hebben op de gezondheid. Zo zouden ze ontstekingsremmend kunnen werken of kanker kunnen voorkomen. Onderzoek hiernaar moet uitwijzen of dit ook daadwerkelijk het geval is.

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u