Collageen

Collageen is een belangrijk eiwit in het lichaam en een belangrijke bouwsteen voor uw huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden. Ongeveer 30% van uw lichaam bestaat uit collageen.

Er zijn 28 soorten collageen en de meest voorkomende zijn type I en II. Type I collageen is een belangrijk onderdeel van de huid en type II is het belangrijkste onderdeel van het kraakbeen. 

Collageen in onze voeding
Het lichaam maakt collageen aan uit aminozuren die u uit eiwitten uit uw voeding haalt. Maar om collageen goed aan te kunnen maken heeft u ook vitamine C nodig. Vitamine C zorgt er namelijk voor dat er stabiele ketens collageen worden gevormd.

Goede bronnen van collageen in uw voeding zijn vlees, vis en gelatine. Er is geen collageen van plantaardige oorsprong. 

Kraakbeen - de schokdemper van het lichaam
Als we het lichaam vergelijken met een auto, kunnen we het kraakbeen de schokdempers van uw lichaam noemen. Goed kraakbeen is zowel elastisch als duurzaam en zorgt ervoor dat schokken goed opgevangen worden tijdens het bewegen. De kracht van schokdempers komt van collageenvezels die als draden van een touw in elkaar zijn gedraaid.

Bestand tegen stress
Het kraakbeen wordt uw hele leven gebruikt en moet daarom bestand zijn tegen stress. Het kraakbeen wordt namelijk continu samengedrukt en weer uitgerekt. Kraakbeen bevat geen bloedvaten en wordt gevoed door de gewrichtsvloeistof die tijdens bewegingen naar buiten wordt geperst. Beweging is daarom belangrijk om het kraakbeen te voeden.

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u