Bloedlipiden

Bloedlipiden zijn vetachtige stoffen in het bloed. De meest bekende bloedlipide is cholesterol.

Veel mensen denken dat cholesterol slecht is, maar ons lichaam heeft het ook nodig, bijvoorbeeld als bouwsteen voor cellen, hormonen en gal. Er zijn verschillende soorten cholesterol: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol.

LDL-cholesterol

LDL-cholesterol noemen we ook wel slecht cholesterol. Als u hiervan te veel eet, kun u last krijgen van ‘aderverkalking’. Als u teveel van dit cholesterol binnenkrijgt, kan dit ‘vastplakken’ aan de bloedvaten. Hierdoor wordt de doorgang in de bloedvaten nauwer, en heeft u een groter risico op hart- en vaatziekten.

HDL-cholesterol

HDL-cholesterol is het ‘goede’ cholesterol. Als u teveel cholesterol in uw bloed heeft, zorgt deze vorm ervoor dat het naar de lever wordt vervoerd. De lever breekt het vervolgens af. Zo beschermt HDL-cholesterol juist tegen hart- en vaatziekten.

Triglyceride

Triglyceride is een ander soort vet dat in het bloed voorkomt. Vet in eten bestaat voornamelijk uit triglyceriden. Deze triglyceriden zorgen voor energie, zodat we ons warm kunnen houden, eten kunnen verteren en kunnen bewegen. Als u vet eet, stijgt het aantal triglyceriden in het bloed. Als u lange tijd te veel van deze vetten in uw bloed heeft, kan dit leiden tot aderverkalking. Gezond eten zorgt ervoor dat niet teveel triglyceriden in uw bloed ophopen.

Wat kunt u doen om de bloedlipiden niet te hoog te laten worden?

In de meeste gevallen kunt u er zelf voor zorgen dat er niet teveel bloedlipiden ophopen in uw bloed. Gezond leven is daarbij belangrijk:

  • Gezond eten: eet veel groente en fruit en kies vooral producten met gezond vet zoals (olijf)olie of vis. Meer tips om cholesterol te verlagen vindt u op de website van het Voedingscentrum. Bent u benieuwd of u gezond eet? Doe dan de test ‘Hoe gezond eet u eigenlijk?’.
  • Bent u te zwaar? Probeer dan wat af te vallen.
  • Genoeg bewegen. Het advies is om elke week minstens 2,5 uur te bewegen. Dit klinkt als veel, maar een half uurtje per dag wandelen helpt al. Door te bewegen daalt het LDL-cholesterol en neemt het HDL-cholesterol juist toe.
  • Stop met roken.

Heeft u iets om aan te werken?

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u