Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïde. Carotenoïden zijn kleurstoffen die onder andere zorgen voor de oranjerode kleur van wortels en tomaten.

Er zijn meer dan 600 verschillende soorten carotenoïden geïdentificeerd; luteïne zorgt voor een gele kleur, bétacaroteen (een voorloper van vitamine A) voor een oranje kleur en astaxanthine voor een rode kleur.

Astaxanthine komt voor in onder andere krill, kreeft en garnalen. Wist u dat flamingo’s zo aan hun oranje kleur komen? Door het eten van kreeftjes en garnalen komt de astaxanthine in hun veren en krijgen ze hun bijzondere kleur.

Wat doet astaxanthine?
Astaxantine is een antioxidant die essentieel is voor planten. Het absorbeert licht om zich te beschermen tegen schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. Astaxantine is een krachtige antioxidant die ruim 6000 keer sterker is dan vitamine C*. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen stoffen die cellen en weefsel kunnen beschadigen.

Astaxanthine in onze voeding
Astaxanthine wordt gemaakt door algen, plankton, schimmels en bacteriën. Via deze weg komt astaxanthine in de voedselketen terecht. Vissen zoals zalm en forel en schaaldieren zoals garnalen, kreeft en krab eten dit en de astaxantine bezorgt hen de roze-rode kleur.

De astaxanthine die voorkomt in supplementen wordt meestal gewonnen uit de alg Haematococcus pluvialis die voorkomt in zoet water. 

* Nishida Y. et al.2007, Capeli et al.2013 (Total Quenching Constant, kt).

↩ Terug naar de kennisbank

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?

Ook interessant voor u