Kraakbeen, de schokdemper van uw lichaam

Net als uw auto heeft uw lichaam ook schokdempers: het kraakbeen. Kraakbeen is een speciale vorm van bindweefsel dat voornamelijk bestaat uit water en een taai bindmiddel, collageen.

Kraakbeen is een veerkrachtig en vormherstellend weefsel. Na een belasting neemt het de oorspronkelijk vorm weer aan. Hierdoor is het goed in staat om druk op een gewricht op te vangen.

Gewrichtskraakbeen
Kraakbeen bevindt zich onder andere op de uiteinden van botten, en zorgt ervoor dat deze gemakkelijk over elkaar heen kunnen glijden bij het bewegen. Daarnaast komt er tijdens bewegen druk op uw botten te staan. Kraakbeen zorgt ervoor dat deze druk vermindert en daarom wordt het ook de schokdemper van uw lichaam genoemd. De werking van gewrichtskraakbeen is vooral belangrijk voor bewegingen zoals rennen, traplopen en hurken.

Collageen, de bouwsteen van kraakbeen
Een belangrijk onderdeel van uw kraakbeen is collageen, dat zorgt voor sterk gewrichtskraakbeen en maakt het stabiel. Kraakbeen bevat geen bloedvaten, waardoor het na een beschadiging niet meer kan herstellen. Als kraakbeen beschadigd is, kunnen botten niet meer vrij bewegen en geeft dit pijnklachten. Ook slijt kraakbeen naarmate u ouder wordt en neemt de hoeveelheid collageen, de bouwsteen van kraakbeen in uw lichaam af.

Voeding en kraakbeen
Omdat kraakbeen geen bloedvaten bevat, kunnen voedingsstoffen niet via het bloed aangevoerd worden of afvalstoffen afgevoerd. Maar door belasting (druk) van het kraakbeen worden afvalstoffen wel weggedrukt. Wanneer de druk vervolgens weer afneemt, ontstaat er weer ruimte om zuurstof, water en voedingsstoffen op te nemen. Daarom is het belangrijk om te bewegen en druk op het kraakbeen uit te oefenen.

Om uw gewrichten en kraakbeen verder goed te onderhouden is gezond eten belangrijk. Een voedingsstof die bijdraagt aan de vorming van collageen is vitamine C dat vooral voorkomt in groente en fruit. Ook koper draagt bij tot instandhouding van uw kraakbeen. Dit komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten.

Extra ondersteuning
Net als de schokbrekers van uw auto, heeft ook uw kraakbeen onderhoud nodig. Probeer daarom dagelijks te bewegen en gezond te eten. Lukt het niet om gezond te eten, dan kan een vitaminesupplement een goede aanvulling zijn op uw voeding. Maar ook natuurlijk ingrediënten, zoals Boswellia serrata kunnen bijdragen aan soepele gewrichten*.

* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

↩ Terug naar alle artikelen

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?