Houd uw hart gezond!

Het hart is onderdeel van uw bloedsomloop, dat ervoor zorgt dat voedingsstoffen en zuurstof naar alle delen van het lichaam worden vervoerd. Naast het hart (de pomp), bestaat uw bloedsomloop ook uit de bloedvaten met daarin het bloed.

Het hart is als het ware de machinekamer van uw lichaam en is opgebouwd uit spieren met kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar in één richting wordt gepomp. Als de hartspier samentrekt, wordt er druk opgebouwd en stroomt het bloed naar de bloedvaten. Het hart is erg betrouwbaar en sterk. Ongeveer 3 weken na de bevruchting begint het hart van een embryo al te kloppen en dat gaat de rest van uw leven door, zonder onderbrekingen.

Het onderstaande filmpje van de Hartstichting legt uit hoe uw hart precies werkt.

De belangrijkste functie van het hart en de bloedsomloop is het transport van:

 • voedingsstoffen en zuurstof naar alle cellen
 • afvalstoffen uit uw lichaam
 • afweercellen en neurotransmitters (overbrengers van zenuwprikkels)
 • hormonen die lichaamsfuncties regelen
 • warmte (om temperatuurverschillen tussen verschillende delen van het lichaam te compenseren)

Uw hart klopt non-stop
Alle organen zijn voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen afhankelijk van het hart. In rust klopt het hart gemiddeld 50 tot 70 slagen per minuut. Bij inspanning kan dit oplopen tot zo’n 160 tot 180 keer per minuut. Tijdens uw leven klopt het hart tot 3 miljard keer. Door het samentrekken van het hart stroomt er gemiddeld 5 liter bloed per minuut door heen. Dit komt overeen met ruim 7000 liter per dag!

Hoe houdt u uw hart gezond?
Voorkom dat u een hoge bloeddruk krijgt. Bij een hoge bloeddruk moet uw hart namelijk harder werken. Bovendien bestaat de kans dat door het harder pompen van het hart, u (meer) schade krijgt aan uw bloedvaten, wat weer kan leiden tot een nog hogere bloeddruk. Roken en stress hebben een negatief effect op uw bloeddruk. Rookt u of heeft u veel stress? Probeer te stoppen met roken (eventueel met hulp via uw huisarts) en bouw rustmomenten in om uw lichaam wat rust te gunnen.

Probeer elke dag te bewegen. Veel bewegen is gezond, want als u beweegt traint u alle spieren van uw lichaam. Ook uw hartspier en de spieren van uw longen! Wilt u beginnen met meer te bewegen? Lees dan ook eens onze blogs hierover: trainingstips voor 40 jaar en ouder, 50 jaar en ouder of 60 jaar en ouder.

En tot slot eet gezond, want ook dat draagt bij aan een gezond hart. Een hart-vriendelijke voeding ziet er als volgt uit:

 • Eet regelmatig en niet te veel
 • Eet veel groenten en fruit
 • Kies vooral voor vezelrijke volkorenproducten
 • Vervang verzadigde vetten, door onverzadigde vetten
 • Eet minstens één keer per week (vette) vis.
 • Beperk de hoeveelheid zout in uw voeding
 • Drink bij voorkeur water, (gefilterde) koffie of thee

Lukt het allemaal niet in één keer? Geen paniek. Stel realistische doelen voor uzelf, zodat u het ook volhoudt. En bedenk vooral….ook stapje voor stapje wordt uw hart gezonder.

↩ Terug naar alle artikelen

OVER VITAEPRO

VitaePro Packshot

VitaePro is een uniek voedingssupplement dat al 15 jaar ontwikkeld en verbeterd wordt. Het is in die tijd uitgegroeid tot no. 1 supplement van Scandinavië voor spieren en gewrichten.

VitaePro bevat enkel gedocumenteerd actieve ingrediënten die helpen uw spieren en gewrichten soepel te houden, bijdragen aan een normale functie van het hart, helpen vermoeidheid te verminderen en uw immuunsysteem ondersteunen.

Nieuwsgierig?