Boost uw immuunsysteem: 5 tips

De zomer loopt langzaam op zijn einde en de herfst en winter zijn in aantocht. Dat is de tijd dat we met zijn allen weer naar binnen duiken en virussen veel gemakkelijker hun slag kunnen slaan.

Resultaat van die virussen: snotterende en hoestende mensen. Hoogste tijd dus om uw immuunsysteem even een flinke boost te geven. We geven u hiervoor vijf tips.

Tip 1: Eet gezond en gevarieerd
Een belangrijke factor voor een goede werking van uw immuunsysteem is gezonde en gevarieerde voeding. Veel vitamines en mineralen hebben een positieve werking op het immuunsysteem, namelijk:

Om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen is het goed om dagelijks voldoende groenten (250 gram) en fruit (2 stuks) te eten. Maar ook (volkoren) graanproducten, vlees(vervangers) of vis en zuivel dragen bij aan de inname van deze vitamines en mineralen. Wilt u weten hoeveel en wat u precies moet eten voor een gezond voedingspatroon? Kijk eens op de website van het Voedingscentrum.

Tip 2: Geniet van de zon zolang het kan
Geniet, zolang het nog kan zo op het einde van de zomer, van de laatste zonnestralen. Uw huid maakt tot en met oktober nog vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Daarna staat de zon te laag om nog voldoende vitamine D aan te maken. Het is dus nu zaak om uw voorraad vitamine D op peil te krijgen. Vitamine D ondersteunt namelijk de afweer van uw lichaam! Elke dag een kwartier tot half uur buiten, met uw handen en gezicht onbedekt is al voldoende.

Tip 3: Zorg voor voldoende beweging
Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van uw lichaam en zorgt ervoor dat afvalstoffen uit uw lichaam afgevoerd worden. Voldoende bewegen betekent 150 minuten per week matige inspanning, verdeeld over verschillende dagen. Matige inspanning is bewegen waarbij uw hartslag en ademhaling iets omhoog gaan, maar waarbij u wel nog kunt praten. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, fietsen of zwemmen. Maar ook de wat zwaardere klusjes in of rondom huis vallen hieronder, zoals ramen wassen of werken in de tuin.

Tip 4: Neem regelmatig een koude douche
Koud douchen, brrrrr. Het klinkt niet echt aanlokkelijk. Uit onderzoek is echter gebleken dat mensen die koud douchen zich minder vaak ziek melden. Welk effect koud water heeft op het immuunsysteem is nog niet bekend. Maar het lijkt wel te werken. Daarvoor hoeft u trouwens niet lang koud te douchen. De temperatuurknop na een warme douche abrupt omlaag en dit zo’n dertig seconden volhouden is voldoende. Misschien toch maar eens proberen?

Tip 5: Neem voldoende rust
Slaap is niet alleen nodig om u uitgerust en fit te laten voelen, het lijkt ook effect te hebben op het immuunsysteem. Uw immuunsysteem heeft een geheugenfunctie, wat wil zeggen dat het onthoudt welke bacteriën of virussen in uw lichaam zijn geweest. Bij een volgende aanval herkent uw immuunsysteem deze dan sneller. Slaap zorgt ervoor dat uw immuunsysteem deze informatie beter en gedetailleerder opslaat en indringers sneller en beter de lijf kan gaan.

↩ Terug naar alle artikelen

Duurzaam
Hoogwaardige ingrediënten
Plant extracten

Ervaar VitaePro zelf!

  • Voor spieren & gewrichten*
  • Hoogwaardige ingrediënten
  • Achteraf betalen
  • Automatische Bezorgservice
  • Geen verplichtingen

Nu slechts 9,95
voor de eerste zes weken

Normaal € 38,- Nu € 9,95