'Door te sporten krijg ik rust in mijn hoofd’

Erben Wennemars was jarenlang topsporter; bewegen was toen zijn werk. Nu dat niet zo meer is, maakt hij bewust tijd vrij om te bewegen. Sporten is niet iets dat hij doet als hij nog tijd over heeft.

Erben Wennemars in het kort

Erben Wennemars is achtvoudig wereldkampioen langebaanschaatsen. Hij was gespecialiseerd op de 500, de 1000 en de 1500 meter, maar ook een goede allrounder. Hij won twee bronzen medailles op de Olympische Spelen in Turijn in 2006. In 2010 stopte hij met zijn schaatscarrière en werd veelgevraagd motivational speaker, schaatstrainer, schaatsanalist voor de NOS en sportkenner voor NPO Radio 1. Hij schoof de laatste jaren ook regelmatig aan bij DWDD en zet zich actief in voor het Jeugdfonds sport en cultuur. Erben Wennemars is getrouwd, heeft twee sportieve zoons en woont in Dalfsen.

Hoe ziet een doordeweekse dag in het leven van Erben Wennemars eruit?

“Ik probeer iedere dag tijd vrij te maken om te bewegen. Ik ben natuurlijk jarenlang topsporter geweest en bewegen was toen gewoon mijn werk. Toen ik stopte, dacht ik: nu ga ik dus ander werk doen en als ik tijd over heb, ga ik ook nog sporten. Daar ben ik op teruggekomen. Sporten staat niet onderaan de lijst. Als ik geen tijd vrijmaak om te sporten, functioneer ik gewoon niet. Ik vind dat ik het verdien om elke dag even te mogen bewegen. Als ik weinig tijd heb, ga ik een stukje hardlopen. Als ik meer tijd heb en het is lekker weer, stap ik op de racefiets of ik ga mountainbiken. In de winter schaats ik; ik geef trainingen aan de jeugd en dan train ik zelf altijd mee. En op sommige dagen is het gewoon een wandeling.”

Waarom is bewegen ook belangrijk voor je mentale gezondheid?

“Ik heb het nodig omdat ik door de dag heen vaak veel mensen zie en spreek. Door het sporten kan ik al die gesprekken, al die ideeën, weer een beetje ordenen. Ik krijg rust in mijn hoofd en daar voel ik me gewoon beter bij. Dan ben ik energieker, positiever en ben ik een leuker mens. Als ik op een drukke dag weet dat er érgens een moment komt waarop ik een half uurtje of drie kwartier kan hardlopen, dan kan de wereld op z’n kop gaan staan, maar dan krijgen ze mij niet gek!”

Wat geeft jou energie?

“Ik houd van hart-long sporten, van diep in- en uitademen en je hart voelen pompen. Ik houd van hardlopen, van fietsen, van mountainbiken, schaatsen en toerskiën. In de sportschool zul je mij niet zo snel vinden. Daar krijg ik te veel prikkels van buitenaf, met harde muziek, geroezemoes, kunstlicht… dat heb ik allemaal niet nodig. Laat mij maar lekker naar buiten gaan, de natuur in.”

Mensen in beweging krijgen is je levensdoel; hoe inspireer je anderen?

“Dat doe ik door zelf het goede voorbeeld te geven. Een gezonde leefstijl aan te houden en daarover te vertellen. Ik zet me in voor allerlei goede doelen en ik geef training. Beweging is trouwens niet per se sporten, hè. Dat is ook gewoon wandelen, je dagelijkse bezigheden doen… als je maar even uit je hoofd bent. Het betekent ook energiek zijn, willen groeien, wakker zijn, aanstaan en positief kijken naar de wereld. Dat is voor mij ook ‘in beweging blijven’. Dat gun ik mensen, die energie. Dat maakt het leven leuker!”

Wat houdt een gezonde leefstijl voor jou in, hoe bewust ben je daarmee bezig?

“Ik train vijf à zes keer per week. Daardoor ben ik continu, het hele jaar door, fit. Als iemand tegen me zegt: ‘Goh, Erben, heb je zin om morgen een marathon te lopen?’ hoef ik daar niet voor te trainen. Maar een gezonde leefstijl heeft denk ik voor 30% met bewegen te maken en 70% met voeding. Ik denk dat je je daar continu bewust van moet zijn. Ik geloof niet in diëten, maar wel dat je dagelijks bewuste keuzes moet maken. Je mag heus weleens een zak chips eten of een glas wijn drinken. Maar dat moet de uitzondering zijn, niet de regel.”

Bewegen maakt me energieker, positiever en een leuker mens. Ik vind dat ik het verdien om elke dag even te mogen bewegen

Welke rol speelt VitaePro in jouw leven? Wat was voor jou de reden hierachter te gaan staan?

“Ik sta voor een gezonde leefstijl en ik ben van mening dat VitaePro daaraan bijdraagt. Het is onderdeel van de bewustwording dat gezondheid niet vanzelfsprekend is. Ik ben van mening dat een ongezonde leefstijl het gevolg is van de ongezonde maatschappij waarin we leven. En daar moet je op anticiperen.”

Wat staat er nog op jouw bucketlist?

“Zo veel dingen! Ik wil heel graag nog eens een Elfstedentocht schaatsen. Dat zou ik geweldig vinden. Ik wil het Pieterpad nog een keer lopen. Ik zou op het Baikalmeer willen schaatsen. En alle topmarathons in de wereld nog een keer rennen.”

Komt het weleens voor dat je géén zin hebt om actief te zijn?

“Zeker wel, zeker wel! Ik zeg altijd: de eerste stap is de moeilijkste. Het gebeurt mij ook wel dat ik laat thuiskom uit mijn werk en alleen nog maar zin heb om op de bank te ploffen. Maar ik weet dat als ik wél ga, wél die eerste stap zet, dat ik geen spijt krijg. Het is even doorzetten, sportschoenen aan, naar buiten, maar dan vind ik het meteen al geweldig. Ik heb nog nooit spijt gehad van het feit dat ik in beweging ben gekomen.”

Wat zijn jouw beste tips om fit te blijven? 

“Als eerste: doe het voor jezelf en realiseer je dat als je het niet doet, dat je uiteindelijk ongezond wordt. Als je niet actief bezig bent met een gezonde leefstijl, betaal je daar een prijs voor. Mijn tweede tip: maak het zo laagdrempelig mogelijk. Veel mensen leggen de lat veel te hoog als ze in beweging komen. Als je nooit gelopen hebt, moet je niet meteen gaan trainen voor een marathon. Dan ga je jezelf dingen opleggen die niet haalbaar zijn. Het moet dichtbij zijn, haalbaar zijn en leuk zijn.”

VitaePro: al 10 jaar de nummer 1 voor spieren en gewrichten

Als u zelf in beweging blijft, blijft uw wereld in beweging. En, om lekker te kunnen blijven bewegen, zijn soepele spieren en gewrichten essentieel. Daarom ontwikkelde ons team van Noorse wetenschappers het voedingssupplement VitaePro.

De uitgekiende samenstelling is goed voor soepele spieren & gewrichten. Daarnaast ondersteunen de ingrediënten in VitaePro het hart, het energieniveau en het immuunsysteem.

Niet voor niks is VitaePro al meer dan 10 jaar het best verkochte supplement van Scandinavië voor spieren & gewrichten.